Smokingen har kallats världens snyggaste plagg, och när man ser dem bäras rätt är det lätt att se varför. Men vad är det egentligen som gäller med alla beståndsdelarna och när har man smoking egentligen?

3983793-handsome-man-in-a-tuxedo

Senaste frågan först: det finns något av en oskriven regel att man aldrig bär en smoking före klockan 18.00, det är något som bör följas, om bara för traditionens skull.

Smokingen är för de tillfällen då kostymen är för informell, vilka tillställningar detta räknas som är ju upp till den som arrangerar, men om ingen klädkod angivs rekommenderas det att man väljer en frack och inte en smoking.

Utformningen på en smoking är ganska bestämd med det finns varianter. Till att börja med ska den vara antingen svart eller väldigt mörkt blå, undantagsfall kan även mörkt grå fungera, men det är säkrats att hålla sig till svart. På sommaren kan man dock använda en vit jacka men fortfarande till svarta byxor.

Kavajen kan vara med eller utan bröstficka, det spelar egentligen ingen roll. Kragen kan vara spetsig eller schal, viktigt att veta är att till en spetsig krage har man väst medan till en schalkrage har man midjeband. Kavaj med schalkrage är något mindre formell.

När man kommer till flugan finns det ett par missförstånd som många säkert tror stämmer. Det första är att flugan ska matcha midjebandet, detta är inte fallet, inte heller ska kvinnans klädsel matcha varken flugan eller midjebandet.  För att knyta flugan kan man titta på videon nedan.

Skorna till en smoking ska vara svarta, men det behöver inte vara lackskor, som många tror. Och strumporna ska naturligtvis också vara svarta, och tunna.